Mäter på Himalaya

Just nu pågår ett projekt för att ta reda på om grusrester ovanpå glaciärerna på Himalaya motverkar upptining.

– På 4 700 meters höjd får du en intensiv hetta, köld med både regn och snö, ibland på en och samma dag, säger ansvarige Joseph Shea - som på grund av rådande väderförhållandena valt att använda tåliga Tinytag Plus för att mäta hur flöden påverkas av smältande glaciärer.

Glaciärer täckta med grusrester finns det gott om i Himalaya. Fältstudier har visat att resterna skyddar isen under gruset från att smälta. En nyligen gjord analys har dock visat att områden täckta med grus smälter i samma utsträckning som områden som inte är det. Tinytagloggrarna skall ge mer svar. Dataloggrarna används då för att undersöka ledningsförmågan i gruslagren. Detta är en parameter som är nödvändig för ta reda på verkligheten bakom hur glaciärerna minskar.

Två tvåkanaliga Tinytag Plus med termistorprober installerades på glaciären Langtang Glacier i Nepal. Loggrarna mäter temperaturen var 20:e minut, både vid ytan av gruslagret och där is och grus möts. Efter sju månader ska resultaten analyseras. Datan ska användas för att uppskatta grusskiktets ledningsförmåga. Därefter kan mängden värme som överförs till isen kvantifieras.

Tinytag Plus 2 är robusta loggers som passar de tuffa förhållanden bra. Ansvarige Dr Joseph Shea är nöjd. Förutom att de är tåliga är det också enkla att använda. Det var väldigt enkelt att starta dem, säger han.

En tredje Tinytag ska placeras i Godavari, Nepal – som är en 30 hektar stor park med över 5 000 besökare per år. I parken återfinns en rad biologiskt viktiga resurser. Här testas olika teknologier och jordbruksmetoder för att sedan visas för lantbrukare, forskare, studenter med flera.

Projektet finansieras av den kungliga norska ambassaden.

Våra olika mätområden Upptäck Tinytag

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Fler referenser inom Lantbruk/Utomhus