Viktigt med planering innan mätning

Som serviceingenjör med olika typer av mätningar som arbetsuppgift vet Lars Mikkelsen, Linde AGA Gas AB / Ferronova, vad som är viktigt.

– Utför en noggrann mätplanering innan mätningen påbörjas, säger han.

 

I övrigt gäller det att skapa en mätplats som är fri från eventuella störningar.

– Använd instrument som inte är känsliga för elektriska fält, var noggrann med spänningskällan till instrumenten. Mätplatsen ska om möjligt vara fri från damm och partiklar, fortsätter Mikkelsen som mestadels har uppdrag inom metallurgi och stålindustri.

Ferronova bedriver en ackrediterad verksamhet och där är Lars kvalitetsansvarig.

I arbetsuppgifterna ingår även atmosfärs- och temperaturjämnhetsmätningar i värmebehandlingsprocesser. Renhetsmätningar i både rengaser och i blandgaser samt mätningar inom vakuumugnsapplikationer.

 

Analys med EasyView

Mätningar görs med PC-loggers med olika konfigurationer, tillsammans med mjukvaran EasyView.

 Mjukvaran använder vi till insamling av mätdata från mestadels våra PC-loggers. Vid andra applikationer konverteras mätfiler till EasyView-format. Rapporterna som skapas innehåller mätningar i EasyView-format så behövs det så konverteras filer även då, säger Mikkelsen.

"EasyView är lättarbetat och logiskt uppbyggt"

Han gillar enkelheten i mjukvaran.

– Det är ett stabilt program där det är lätt att skapa ny mätning hos kund. EasyView är lättarbetat och logiskt uppbyggt vilket gör det lätt att lära sig baskunskaperna för att komma igång med en mätning. Det är även smidigt att skapa och använda projektmallar och lätt att visa kunderna trender under mätningen med hjälp av olika skalning och dylikt, tycker Mikkelsen – som har en bakgrund som elektriker inom styr och regler och specialistutbildning inom metallurgi.

 

Utmanande arbete

Att arbeta som serviceingenjör tycker han är utmanande och spännande.

– Det bästa med mitt jobb är möjligheten att planera mina uppdrag tillsammans med kunderna. Även utmaningen med problemlösning som infinner sig emellanåt är någonting jag gillar, avslutar han.

 

Rådgivningssida industri

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Fler referenser inom Industri