Mätning – det viktigaste vid energikartläggning

Energibyrån sparar energi åt Gotlands hamnar med Energy Loggers.Den stora potentialen när det handlar om att spara el finns i befintliga byggnader, och nyckeln till att spara är att mäta. Det anser Hans Romehed på Energibyrån AB.

Det är svårt att gå vidare om man inte mäter, konstaterar han.

 

Energibyrån är konsulter och tillhandahåller kvalificerade tjänster för effektiv energianvändning i byggnader. De gör bland annat energianalyser, energideklarationer och ventilationskontroller (OVK). Hans Romehed är vice VD och arbetar i produktionen så mycket som möjligt. Han brinner för energieffektivisering och berättar gärna om sina erfarenheter.

 

Befintliga byggnader

–Svårigheterna idag är att få folk att förstå att man faktiskt kan påverka själva, antingen genom förbättringar i den egna villan, men också genom att påverka sin fastighetsägare att exempelvis driftoptimera sina befintliga system till exempel se till att man får rätt värmekurva på sitt uppvärmningssystem, byta termostater, tilläggsisolera med mera. Detta ger inte enbart bättre komfort utan sparar också el. Vi besiktar bilen varje år, men ett system som installerades i en fastighet 1967 tror vi ska fungera lika bra 50 år senare, säger Hans och fortsätter:

– Det går inte bara att titta på innovativa och nya lösningar utan den stora potentialen finns i befintliga byggnader. Det är inte okej att inte se över sin egen förbrukning. Man måste förstå att man kan göra så mycket mer, inte bara peka på industrin eller flygen, men jag tror att allt kommer förändras när energipriserna drar iväg.

 

Uppvärmning kostar mycket

40 procent av Sverige förbrukning går till att värma eller kyla byggnader. För att hitta vart besparingspotentialen finns behövs mätningar.

– Det är svårt att veta utan att mäta, även om det låter som en klyscha. Vi kan inte lämna åtgärdsförslag mellan tummen och pekfingret utan vi måste veta.

Just nu arbetar Hans Romehed och hans kollegor med energikartläggningar av Gotlands fyra största hamnar.

– Energibyrån hittar stora besparingar som kommer oss tillgodo. Det går att spara på el utan att det på något sätt inverkar på kvaliteten, säger Joakim Olsson – som är hamningenjör.

– Jag trodde faktiskt inte att det finns så enkla knep för att få ner energikostnaderna.

Energibyrån går igenom de olika delarna i hamnarna och där det inte verkar stämma mäts det med Energy Loggers.

– De är bra för felsökning. Jag gillar enkelheten och snabbheten att komma igång, säger Hans Romehed som kom i kontakt med Intab för tio år sedan.

 

Arbetat med Intab i tio år

Det var en kollega om arbetat med Tinytags tidigare och i samband med ett kyrkoprojekt började Hans använda loggrarna. Kyrkor arbetar företaget mycket med. Just nu pågår ett projekt där Energibyrån gjort en egen lösning med dator och avfuktare. Tinytag fungerar som referens. Målet är att på ett visuellt sätt visa hur mycket vatten man kan få ur en kyrka under ett års tid.

– Vi är i slutfasen så det ska bli spännande att se det slutliga resultatet.

Rådgivningssida Kyrkor

Själv förvånas Hans sällan av några resultat. Det som förvånar honom är att många människor har så dålig koll och finner sig, utan att ifrågasätta kostnaderna. Det är bland annat svårigheter för de stora förbrukarna inom industrin.

– Ett exempel är en fabrik i Norge som tyckte att de hade bra koll på sin förbrukning. Första året vi arbetade med dem gjorde de besparingar på en miljon, vilket också innebar en resultatförbättring med lika mycket.

 

Svårt att nå fram

Hans vet att det finns mer att spara på många håll, men svårigheten är att nå fram.

– Företag måste själva se att de har en stor kostnad som de kan göra någonting åt, det kan tyvärr inte vi hjälpa dem med att förstår, säger Hans och tillägger:

– Vi ser ändå en ljusning i tunnel då fler företag och fastighetsägare hör av sig om hjälp från oss. Säkert beror det också på de lagliga krav så som energideklarationer ska göras när du säljer din villa och fastighetsägare ska göra det var tionde år. Det gör nog att man vaknar till om hur min fastighet står och mår. 

 

Bild: Energiexperten Kjell Levin, hamningenjör Joakim Olsson och Hans Romehed vid en av de hamnar då Energibyrån med energikartläggning.

 

 

Se vårt utbud av Tinytags Rådgivningssida Energi

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Fler referenser inom Energi