Chockläsning: Tuff resa för vårt ömtåliga paket

Tidningen Ny Teknik hårdtestade den lilla dataloggern MSR 145 i bokpaket mellan Stockholm och Vänersborg. Hårda stötar. Ute i kylan. Allt måste ett känsligt postpaket stå ut med.

Den är liten, blå och väger några få ynka gram. Men dataloggern MSR 145 är en baddare trots formatet.

I den finns strömförsörjning, usb-anslutning, inbyggd klocka, sensorer för acceleration, tryck och temperatur samt minne nog att lagra över två miljoner mätvärden.

Den blå dosan kan till exempel övervaka maskiner, hålla koll på klimatet i museimontrar eller kartlägga rörelsemönster hos människor och djur. Och inte minst, följa hur gods hanteras.

För att testa just den tillämpningen packade vi ett paket med böcker av tre författare kända för sin känslighet: Jonas Gardell, Björn Ranelid och Katarina Frostensson.
Mätdosan tejpades fast på insidan av kartongen. Paketet skickades tur och retur mellan Stockholm och Vänersborg med hjälp av cykelbud och vanlig post. Under stigande spänning öppnade vi det returnerade paketet. Såg det inte ut att ha blivit tillknycklat under transporten?

Vilka påfrestningar hade vårt litterära urval drabbats av? Svaret kom när vi pluggade in dataloggern i datorn.

Den medföljande programvaran visade i grafisk form på både köldchocker och höga g-krafter. Däremot är det svårt att avgöra om cykelbudet, brevbäraren eller postens sorteringsmaskiner var de mest hårdhänta.

Nästa gång vi skickar känsligt innehåll med posten, slår vi in det med ett extra lager wellpapp.

Läs artikeln här

Läs mer om loggers i logistik och transport Våra MSR-loggers

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Fler referenser inom Logistik & transport