Mäter för bättre komfort på tåg

Då SJ:s X2000-tåg ska moderniseras skrev schweiziska Stadler Rail på ett samarbetsavtal med ABB för att utföra uppgraderingen. Det schweiziska företaget har även sålt tågen till tågoperatören MTR som kör snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg. För att testa stabiliteten i tågen använder Stadler MSR-loggers.

Bättre komfort, säkerhet och även bra ekonomi. Det är vad slutkunden är ute efter. För tillverkare av järnvägsfordon måste kraven från passagerare, operatörer och även lagstiftare balanseras. Stadler Rail tillverkar tåg och spårvagnar. Företaget, som har över 6000 anställda, är ledande inom sin bransch. De tekniska specialisterna på företaget är ansvariga för att göra mobila mätningar av fordonsdynamiken, bland annat vad gäller körsäkerhet och passagerarkomfort. För dessa tester behövs subjektiva åsikter angående komforten tillsammans med mätdata som ger en kvantitativ indikation på detsamma.

Utreder vibrationer

Stadler Rail har använt MSR-loggers vid flera tillfällen, bland annat när det handlar om utredning av plötsliga vibrationer.

Enligt företagets ingenjörer är fördelarna med loggrarna att de är batteridrivna, små och har stort minne. De kan snabbt installeras för att ge information över tågets verkliga åkkomfort.

– Passagerares upplevelse av åkkomfort påverkas i hög grad av tågets vibrationer. Kraven på komforten har blivit högre med åren, anser den tekniska experten Karl Tillmetz.

– Vi utför test av treaxlig acceleration på golven, i chassit och centralt i tåget för att kunna få en objektiv bild av åkkomforten.

EN-standarder

Vibrationstester är inte bara relevanta när det gäller åkkomfort, utan även när det handlar om förarkomfort och körsäkerhet. Här finns det EN-standarder att följa.

När det handlar om moderniseringen av SJ:s tåg ska Stadler förse de 36 tågen med ny elektrisk utrusning. Då Stadler hjälpte till att modernisera den schweiziska kunden MGB:s fordon gjordes efter genomförandet tester av körstabiliteten i vagnarna.

Jämför våra MSR-loggers Rådgivningssida Transport

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Fler referenser inom Logistik & transport