MSR-logger i rymden– men den här gången slutade NASA-flygningen med explosion

För fjärde gången skulle MSR-loggers med på en obemannad flygning med rymdfarkosten Cygnus. Målet var den internationella rymdstationen ISS.

– Vi kan spåra praktiskt taget varje fysisk händelse som inträffar på rymdfarkosten, säger Michael Bain på Orbital Science Corporation - som har kontrakt med NASA angående leveranser till ISS. Den här gången hann forskningsraketen dock vara i luften i sex sekunder innan den exploderade.

Bilder från olyckan visar en stor och dramatisk eldsvåda - men ingen människa ska ha kommit till skada. Olyckan är den första sedan NASA började anlita privata aktörer. Orbital har ett mångmiljardkontrakt med NASA om totalt åtta rymdresor. Detta var den fjärde.

MSR-loggers har funnits med under transporter – som främst innehåller förbrukningsvaror såsom mat, kläder och medicinsk utrustning samt reservdelar och annat till besättningen. En del av lasten är känslig för de påfrestningar som den kan utsättas för under en transport. Speciellt vibrationer kan skada lasten.

Mäter vibrationer

Med MSR-loggers mäts vibrationerna under resan.

- Vi får verkligen ut spektakulär data från dessa små loggers , säger Michael Bain.

Besättningen på ISS tankar av loggern och skickar mätdata till personalen på marken. Mätningen jämförs sedan mot modeller och uppdragsspecifika prognoser som bevis för att leveranserna sköts som utlovats.

Hittills har MSR-loggers används av Orbital under fyra uppdrag: september 2013, januari 2014, juli 2014 och oktober 2014.

Under rymdfärden som slutade med explosion fanns tio loggers med ombord.

Våra olika mätområden Jämför våra MSR-loggers

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Fler referenser inom Logistik & transport