Spårar orsaker till dyra transportskador

En slipmaskin värd cirka 130 000 000 SEK anländer till sin slutstation efter en flygning. Det värdefulla föremålet har paketerats omsorgsfullt för att undvika skador och vid ankomst verkar den oskadd.

Men när emballaget avlägsnas visar det sig dock att maskinen är svårt skadad. Förmodligen orsakades skadan av att en skruv i transportlåset lossnade efter en hård stöt.

– Vi tror att det är en gaffeltruck eller kran som ställt ner paketet för snabbt, säger Marc Wegmüller på förpackningsföretaget Wegmüller AG.

Vad som verkligen hände vet de inte eftersom inga mätningar skedde under transporten.

Hitta orsaken

För att bespara sina affärspartner denna typ av händelser använder Wegmüller numera MSR-165 för att kontrollera vad som händer under transporten. Genom att mäta acceleration, temperatur, relativ luftfuktighet, lufttryck och ljus kan oförutsedda händelser spåras. Detta gör det enklare att bevisa vem som bär ansvaret för skadan.

– Vi använder för närvarande tre enheter som vi även hyr ut till kunder på begäran, säger Wegmüller och berättar att loggrarna fästs på förpackningen eller själva utrustningen som fraktas.

Loggrarna samlar in data som efter utförd transport utvärderas som en transportlogg. Utvärderingarna är inte bara till stor nytta för kunden, utan även för försäkringsbolag vid eventuella skador.

Produkter för mätning av stöt och acceleration Rådgivningssida Transport och Logistik

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Fler referenser inom Logistik & transport