q

Temperatur- och tryckmätning inuti champagneflaskor

Det är inte ovanligt att dataloggers används för att mäta klimatmässiga förhållanden under tillverkning och förvaring av livsmedel. Hos den tyska vintillverkaren Reh Kendermann används loggrarna på ett annat sätt.

Vid tillverkning av den alkoholfria, kolsyrade druvjuicen Pures upptäckte den tekniska chefen Johannes Grobeis att mätning var på sin plats. Drycken kolsyras och värmebehandlas under tillverkning och här påverkar pastöriseringen kvaliteten.

– Att upprätta timing och temperatur är oerhört viktigt. Låga temperaturer ökar risken för sämre produktkonservering medan höga temperaturer gör att risken att locket ska brista ökar, berättar Grobeis som för att få bukt på problemet placerade en specialgjord MSR145 inuti flaska tillsammans med druvsaften under pastöriseringen.

– Med hjälp av resultaten kunde vi verifiera och standardisera de kritiska nivåerna under denna process.

Tuff specifikation

Mätningarna gjordes i realtid. För att testerna skulle funka krävdes en logger som inte bara var vattentät, utan som även kunde klara temperaturer över 72°C och ett tryck över 10 bar.

Fler referenser inom Livsmedel