true Dags för semester- 5 saker att tänka på q

Dags för semester- 5 saker att tänka på

Nu är sommaren här och därmed semestertider för många av oss. För att verkligen kunna njuta av ledigheten gäller det att förbereda så att allting fungerar när du är borta. Här kommer fem saker som är bra att tänka på inför semestern.

1. Se till att ha fräscha batterier i dina loggers

Har du tänkt mäta under semestern? Se till att ha fräscha batterier i dina loggers så att du slipper avbrutna mätningar medan du är borta. För fjärrövervakande enheter kan du få larm när de slutar skicka, men det är skönt att slippa åka ut för att byta batterier. Det kan därför vara en god idé att se över batteristatus i loggrarna. Ett tips är att ha noterat när batterierna byttes senast. Har du haft inne loggers för kalibrering gör vi i regel batteribyte samtidigt.

Vill du inte byta batterier själv kan vi hjälpa dig med det. Se dock till att skicka in dina loggers i god tid.

  • PC-logger rekommenderas att skickas in och byta batterier minst var femte år.
  • För Intab Wireless System är det bra att byta batteri en gång per år. Det går att få larm när en logger inte längre skickar. Det kan många gånger bero på att batteriet har tagit slut.
  • Även för Tinytag är det bra att byta batteri en gång per år, här hittar du Tinytag servicekit. Regelbundna batteribyten är viktiga för att få tillförlitliga mätningar.
  • GSM-loggers har uppladdningsbara batterier.
  • Hur länge Comet dataloggers batterier räcker beror på vad du mäter. Leta upp din modell på hemsidan för att se vad som gäller för just den.

2. Kolla över din larm

Att ställa in larm är ett bra tips innan det är dags att gå på semester. Se dock till att larmen går till rätt person så att det finns någon tillgänglig att rycka ut om någonting inte stämmer.

3. Kontrollera och testa funktionerna

Fungerar allt som det ska och får du mätdata från alla givare? Detta är enkelt att kontrollera om du fjärrövervakar genom att logga in på molntjänsten. Vad gäller Tinytag indikerar lysdiod eller display om loggern mäter just nu. Blinkar den gröna lysdioden var fjärde sekund betyder det att en mätning pågår.

Är det en ersättare som ska se över och vara ansvarig för instrumenten under sommaren är det bra att gå igenom de viktigaste funktionerna innan du försvinner. Skulle det dyka upp några frågor finns vi på Intab tillgängliga under stora delar av sommaren. Säkraste vägen att nå oss är via e-post. Våra kontaktuppgifter hittar du här.

4. Passa på att kalibrera under din semester

Ska dina loggers inte användas under din semester är det en god idé att skicka in dem för kalibrering under ledigheten. Då har du fräscha instrument på plats tills du är tillbaka igen. Genom att kalibrera får du ett bevis på att dina loggers mäter rätt.

Läs mer om våra kalibreringar här.

Här kan du läsa om vad du bör tänka på inför en kalibrering.

5. Planera inför hösten

Det kan vara en bra idé att fundera över hur mätplanerna ser ut under hösten. Har du ett stort projekt på gång eller finns planer på nya utredningar? Genom att planera i god tid kan du beställa eventuella instrument så att de finns på plats när du är tillbaka. Har du många varierande mätprojekt kan det vara idé att hyra instrument.

Mer läsning: Fråga experten: Hur lyckas jag med min mätning?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.