De äldsta temperaturmätningarna i Sverige genomfördes i Uppsala redan år 1722. Idag ansvarar SMHI för att mäta utomhustemperaturen vid stationer runt om i Sverige, och de följer noggranna riktlinjer för att säkerställa rättvisa och korrekta resultat.
Temperaturen kan variera avsevärt i luftlagret närmast marken, beroende på markytans egenskaper. Till exempel absorberar torr sand mer värme från solen än en fuktig gräsmark. Även markens lutning samt närvaron av byggnader eller träd i omgivningen kan påverka temperaturen. För att minimera dessa faktorer placeras mätinstrumenten på öppna platser, helst med kort gräs, och på en höjd av 1,5 till 2 meter.
För att undvika felaktiga mätvärden behöver temperaturmätaren skyddas från direkt solstrålning, vilket annars kan leda till att temperaturen visas som högre än den faktiskt är. Samtidigt ska mätaren inte placeras i skugga, utan bara själva instrumentet ska skyddas med ett väderskydd för att hindra både sol och regn. Regnvatten kan orsaka avdunstning som leder till för låga temperaturvärden.
På stationer med automatiserad datainsamling används dataloggers för att samla in temperaturdata, vilket sker en gång i timmen.
Intab har två olika väderskydd i sortimentet:
Väderskydd alternativ 1
Väderskydd alternativ 2