Vårkoll på lekplatsen – så ser du till att barnens favoritplats är säker
Även om vintern varit ovanligt mild på många håll i år, så tär ändå årstiden hårt på våra lekplatser. Kyla, fukt, snö och is påverkar både lekredskap och underlag – och det är nu, när våren knackar på och solen lockar ut barnen igen, som det är dags att ge lekplatsen en ordentlig översyn.
Vem har ansvaret?
Som fastighetsägare är det du som ansvarar för att lekplatserna på din mark är säkra att använda. För kommunala lekplatser är det förstås kommunen som har ansvaret. Efter vintern är det ett perfekt tillfälle att se över hur redskap och underlag har klarat påfrestningarna.
Trygga fall – krav på underlaget
Både plan- och bygglagen (PBL) och produktsäkerhetslagen slår fast att lekplatser ska vara säkra, vilket kräver regelbundet underhåll. Boverkets byggregler (BBR) ger ytterligare detaljer, bland annat när det gäller underlaget.
Här är det inte bara val av material som spelar roll – sand, bark eller gummimatta – utan också djup och kvalitet. För sand och bark finns tydliga mått: är djupet tillräckligt är det godkänt enligt standarden SS-EN 1177.
Men gummimattor är klurigare. Deras stötdämpande effekt kan inte ses med blotta ögat – här krävs en så kallad HIC-mätning (Head Injury Criterion). Det finns HIC-mätare att köpa, men enklast är att anlita en sakkunnig konsult som utför mätningen åt dig.
Hur ofta ska lekplatsen kollas?
Det finns inget lagkrav på exakt hur ofta lekplatser ska kontrolleras. Men kravet på att de alltid ska vara säkra gäller hela tiden. Regelbundna inspektioner är därför ett klokt och ansvarsfullt val.
Och glöm inte: även helt nya lekplatser bör genomgå en första besiktning – framför allt för att säkerställa att underlaget lever upp till kraven. Det är nämligen först efter en HIC-mätning man med säkerhet kan veta hur stötdämpningen fungerar i praktiken.
Läs mer:
Rådgivning lekplats
Köp av HIC-mätare
Anlita konsult för HIC-mätning