Andra delen av vår tidsresa 1990-2000:
En resa av innovation, lyhördhet och tillväxt
Under en intensiv och spännande period tog Intab stora kliv framåt. Vi var i full gång med att både tillverka och sälja PC-loggers, samtidigt som tekniken snabbt utvecklades. I takt med att Windows ersatte MS-DOS, såg vi möjligheterna i den nya grafiken och skapade EasyView – vår egen mjukvara som byggde vidare på tidigare DOS-versioner men med ett helt nytt visuellt gränssnitt. EasyView gav oss chansen att erbjuda en mer intuitiv, användarvänlig och kraftfull upplevelse för våra kunder.
Samtidigt växte vårt kreativa uttryck. Janne, som hade stor kunskap i Photoshop och en passion för design, tog fram en mängd material som vi skickade ut till våra kunder. Genom hans arbete blev våra utskick både genomarbetade och visuellt tilltalande – något som tydligt bidrog till att bygga vårt varumärke. Marknadsföring blev en naturlig del av vår teknikutveckling.
Nedan är Jannes fru Katarina som nu arbetade som ekonom på Intab med i broschyren.
En av våra styrkor har alltid varit att lyssna på våra kunder. När någon hade ett behov, såg vi det som en utmaning att lösa. Ett tydligt exempel på detta är vårt samarbete med Kabeldon. Deras representant, Kjell Wikmar, hörde av sig med funderingar kring mätning av effektfördelning i kabelskåp. Vi såg snabbt potentialen och utvecklade en helt ny produkt – Dip 6000 – särskilt anpassad för deras behov. Kabeldon, som hade ett starkt nätverk i branschen, blev en viktig partner för oss. Genom dem fick våra produkter bredare spridning och vi etablerade oss som en seriös leverantör i en ny marknad.
EasyView fortsatte under tiden att växa. Vi integrerade fler och fler enheter, alltid i dialog med våra användare. Nya funktioner lades till, gränssnittet förbättrades och vi anpassade oss efter vad som efterfrågades. Programvaran blev snabbt en favorit bland våra kunder – ett uppskattat och mångsidigt verktyg som vi valde att satsa stort på för framtiden.
Vår expansion stannade inte där. Vi startade ett samarbete ett företag i England, Orion, som sålde små dataloggers i så kallad ”filmburkskapsling”. Produkterna, kallade Tinytalk, var smidiga och nytänkande – och även dessa integrerades i EasyView. Det blev starten på ett givande samarbete över landsgränserna, där vi fortsatte att bredda vår produktportfölj med smarta lösningar.
Med allt detta i ryggen växte även våra behov av nya lokaler. Janne hittade en perfekt tomt i Stenkullen, på en kulle ovanför naturreservatet vid Säveån, precis intill järnvägen. Det blev platsen för vår nästa stora satsning – en skräddarsydd och modern företagslokal som speglade både våra ambitioner och vår identitet.
Första delen av vår tidsresa 1975-1989:
En resa av innovation och expertis.
År 1975 grundades Intab av två visionära entreprenörer, Jan Arnfjorden och Stig Nykkel. Med en gedigen bakgrund inom medicinsk teknik, där de arbetat med isotopinstrument på Nukab, tog de steget att starta något eget.
Janne och Stickan, som de kallades, hade inte bara stor kunskap inom sitt område – de hade också en stark drivkraft att utveckla innovativa lösningar. Med sin expertis inom digital bildhantering började de tillverka avancerade instrument, som snabbt fick uppmärksamhet från stora företag som Ericsson.
Ett av de första större samarbetena kom när Volvo behövde hjälp med bildhantering för att utvärdera data i lackeringsprocessen. Intab visade sin skicklighet och bidrog till värdefulla projekt som lade grunden för framtida framgångar.
Genom åren har en röd tråd löpt genom vårt arbete – utvärdering av mätdata. Det var en av våra hörnstenar då, och det är fortfarande en central del av vår verksamhet idag.
Och var började allt? I en lite annorlunda första lokal – undervåningen på en gammal glassfabrik i Sävedalen, där övervåningen en gång brunnit ner. En ödmjuk start, men med stora visioner!
Första lokalen i "glassfabriken".
Janne och Stickan på första kontoret.
Ganska snabbt behövdes mer kunskap i elektronikkonstruktion och då fanns en nära bekant Olof "Olle" Wistrand tillgänglig. Han var perfekt för uppgiften (bilden nedan).
Nu började det bli för trångt i glassfabriken så det var dags för flytt till ny lokal på Magnusvägen i Sävedalen. Då fanns det plats för fler anställda och antalet projekt ökade.
Olof inspekterar Mikaels arbete.
Nedan ser ni en broschyr där Mikael Duvander mäter på en bil med dator och en tidig version av vår sedan väletablerade PC-logger.
En annan tidstypisk broschyr ifrån perioden.