q

Örebrobostäder minskar elförbrukningen med 38 procent

– Alla fastighetsägare i Sverige borde dels ha en strategi för hur energibesparingsarbetet ska gå till och ett antal loggers från Intab som hjälper till i arbetet, säger Jonas Tannerstad, chef för El och automation på Örebrobostäder.

Han går i spetsen för Örebrobostäders satsning att sänka elförbrukningen med hela 25% till år 2015. Redan under 2013 nådde de sitt mål.

Örebrobostäder (ÖBO) vet vad de talar om. De har nämligen minskat förbrukningen med 38,5 procent (2015) sedan 2005. Under 2012 vann de Eon och tidningen Veckans Affärers energipris - E-prize. 

– Det är väldigt mycket energi, det motsvarar 23 miljoner kWh, eller motsvarande 115 miljoner svarta ballonger med växthusgas, årligen, som vi inte påverkar klimatet med. Vårt arbete att spara energi har inneburit en massa saker genom åren. Alltifrån veckans affärers E-prize, till föredrag utomlands, Turin bland annat. I maj (2015) får vi berätta samma sak för vår energiminister i Göteborg faktiskt, säger Tannerstad och fortsätter:

– Har lite svårt att förstå allt detta, vi har ju bara mätt, låtit det ligga till grund för en tydlig strategi och sen kavlat upp ärmarna och jobbat. Sen har vi förstås mätt igen. Grunden ligger i att ta reda på hur verkligheten förhåller sig genom mätningar. Vi vet.

ÖBO med Jonas i spetsen har sedan en längre tid arbetat med att hitta dolda energitjuvar. Genom övervakning och mätning har Jonas hittat de värsta elförbrukarna i ÖBO:s bostadsbestånd.

– De förväntade storförbrukarna är ofta marginella om du ser till helheten. De största elbovarna har förvånande nog varit de mindre, dolda elförbrukarna, berättar Jonas och fortsätter:

– Det beror på två saker - dels att de mindre och dolda energitjuvarna ofta finns i stora mängder, dels oväntat långa drifttider.

För att hitta elförbrukarna använder ÖBO Intabs fjärravläsande loggers för tre faser. De fjärrmäter också med systemet Intab Wireless System.

– Dessa har blivit ett strategiskt verktyg i vår kamp mot elenergiförbrukningen. Jag använder inte längre datorn ute i fält utan följer mina mätinstrument från en Iphone, hur bra som helst, fortsätter Jonas.

Några exempel på energitjuvar hos Örebrobostäder har varit:

  • Markvärme utomhus. Den behövs bara vid kyla och nederbörd.
  • Hissar med gamla motorer.
  • Värmefläktar i garaget istället för motorvärmaruttag.
  • Ineffektiva uttagscentraler för motorvärmare.
  • Glödlampor som ofta är tända i onödan.
  • Främmande installationer som t.ex. 3G-master/paraboler försörjs ofta av ovetande fastighetsägare.
  • Takvärmeanläggningar som används i onödan.
  • Äldre tvättmaskiner bör ersättas med mer energisnåla. 25 procents sänkning av el och vattenkonsumtion är vanlig besparing.
  • Fläktar och pumpar är ofta inte optimerade till drifttid och förhållanden.

ÖBO mäter även i torkskåp och hissar för att hitta källorna till förbrukningen.

För att inspirera andra fastighetsbolag finns texten Energitjuvar, praktisk vägledning om energibesparing. Texten är utarbetad av SABO tillsammans med Jonas Tannerstad.

Kontinuerlig information om ÖBO:s arbete med energifrågor och hur de jobbar med mätningar kommer finnas på Örebrobostäders hemsida

Rådgivningssida Inomhusklimat Rådgivningssida Energi

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Fler referenser inom Energi