q

Hur bevarar man museiföremål på sub-antarktisk ö?

Antarktiska temperaturer och avlägsen plats gör att bevarandet på South Georgia Museum är en utmaning. För att hålla koll på klimatet använder man Tinytag View 2.

South Georgia Museum öppnade 1992 i Grytviken på ön South Georgia i den södra delen av Atlanten. Museet ligger i den tidigare chefen för öns valfångststations villa och innehåller en spännande samling föremål som berättar om öns kulturarv och naturhistoria.

Den stora svårigheten när det handlar om att bevara föremålen på ett bra sätt är att hålla rätt temperatur och relativ luftfuktighet. Till sin hjälp använder museet dataloggers från Tinytag för att kontrollera inomhusklimatet.

Intendent Jayne Pierce säger:

–    Jag tycker att Tinytags är bra eftersom de är väldigt enkla, prisvärda och kan enkelt flyttas runt för att passa i många olika projekt.

Svårigheter med klimatet

På South Georgia Musem är loggers placerade i två olika montrar. De placerades ut i februari 2020 för kontinuerlig övervakning. Redan tidiga resultat gav värdefulla insikter angående utmaningarna att upprätthålla en bra museimiljö i ett subantarktiskt klimat. I februari visade mätningar vid ett tillfälle på +11°C och i juli på så långa temperaturer som -5°C. Museets personal är inte kvar på ön under den kalla vintern. Tinytag lämnas dock kvar för att mäta, vilket inte är något problem tack vare batteritiden.

–    Att ha dataloggrarna installerade i år är väldigt spännande och kommer att ge oss mer information om de dagliga och säsongsmässiga förändringarna, säger Jayne Pierce och fortsätter:

–    Museet ligger under en bergskedja, som blockerar solen på sen eftermiddag, så det ska bli intressant att se hur solen och den växlande årstiden påverkar den övergripande temperaturen på museet.

Mer läsning: Klimatet viktig punkt för museum

Ligga till grund för beslut

Under de närmaste åren planerar museet att samla in data med hjälp av Tinytags för att få en mer fullständig bild av den allmänna museimiljön. Resultaten ska sedan ligga till grund för beslut vilka åtgärder som ska göras för att skapa ett bättre klimat för museets samlingar.

På grund av det historiska arvet och det avlägsna läget kommer museet inte att kunna göra några betydande förändringar i byggnaden för att förbättra inomhusmiljön. Att värma upp byggnaden är till exempel inte möjligt och skulle vara ohållbart. Jayne räknar dock med att göra ett antal mindre förändringar som kan ha stor inverkan på att bevara skicket för museets värdefulla samlingar. Att använda förseglade montrar i utställningsutrymmena skulle ge extra skydd för föremål som visas, medan extra packning för föremål i butik skulle hjälpa till att säkerställa att de är bättre isolerade mot yttre påverkan.

Läs mer om museet på deras egen webbplats.

Vill du ha nyheter och tips i din mailbox? Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Läs gärna vår blogg.

Fler referenser inom Museer & slott