Museum mäter metodiskt

På ett museum är det otroligt viktigt att hålla koll på inomhusklimatet. Temperatur och luftfuktighet bevakas därför för att minimera risken för skador på ovärderliga föremål.

St Andrews Preservation Trust Museum använder sig av sju stycken Tinytag Ultra dataloggers i sina gallerier för att kunna följa temperatur och luftfuktighet. Dessa sparar mätdata var tionde minut. Allt för att säkerställa samlingarnas bevarande. Om något sker kan museiintendenten vidta åtgärder för att rädda utställningarna. Ofta är nämligen äldre tavlor, föremål och dokument mycket känsliga och kan förstöras vid fel luftförhållanden.

Information hämtad från dataloggrarna laddas även ner varje månad för att ytterligare analysera förhållandena i muséet. Baserat på resultaten kan personalen då korrigera temperatur i en viss del av lokalen eller installera luftavfuktare om det behövs.

Det är en fördel om mätinstrumenten lätt kan gömmas när de mäter ute i galleriena.

- Tinytags är snabba och smidiga att jobba med. De ger detaljerad information och är ovärderliga när det kommer till att bibehålla bästa tänkbara temperatur och luftfuktighet för våra samlingar. Extra plus ger jag deras långa batteritid och diskreta design, säger kuratorn på St Andrews Preservation Trust Museum.

Bilden intill visar nutidens mätverktyg framför den äldre termografen som de använde förr.

 

 

Rådgivningssida Bevarande/Museeum

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Fler referenser inom Inomhusklimat