Fråga: Varför ska jag kalibrera mina loggers, de verkar fungera fint ändå?
Kenny svarar: En kalibrering innebär att man kontrollerar hur loggern mäter jämfört med en känd referens. Detta är viktigt för att dina mätningar ska bli tillförlitliga. En loggers noggrannhet ändrar sig med tiden, bland annat beroende på vilken miljö de vistas i.
Att kalibrera sina loggers är viktigt att göra, även om man inte har några branschriktlinjer som säger att detta är ett krav. Det är lättare att bevisa att en mätning stämmer om loggern har ett giltigt kalibreringsbevis. Efter mätningar på exempelvis en skola kan det vara bra att visa upp ett bevis på att loggern faktiskt mäter rätt vid redovisning av resultaten.
Hur ofta?
Vanligast rekommenderade kalibreringsintervall är en gång per år, men detta varierar beroende av bransch och mätstorhet. Loggers som mäter relativ luftfuktighet är till exempel extra känsliga mot yttre påverkan och rekommenderas kalibreras halvårsvis.
Efter kalibrering finns i vissa fall möjlighet till justering av loggern. Man justerar då bort mätfelet och kalibrerar sedan igen. I andra fall blir kalibreringen ett mått på mätfelet som man får ha med i beräkningarna vid mätning.
Kalibreringspunkter
Vid kalibrering väljer man vid vilka nivåer som uppmätningen ska ske. Dessa väljs utefter vilka nivåer mätningarna normalt sker vid. Ett kalibreringscertifikat anger hur loggern mäter vid just dessa nivåer. Har man ett stort mätspann är det vanligt att kalibrera vid den högsta och lägsta nivån som man mäter vid. Det är möjligt att välja till ytterligare kalibreringspunkter om man vill.
Om du ska kalibrera en tinytag, läs mer här om våra kalibreringspaket.
Vid nyköp av en logger garanteras att de mäter inom den tekniska specifikationen.
Krav på kalibrering
I många branscher ökar kraven på spårbarhet, bland annat på grund av kvalitetssäkring och nya EU-direktiv. I dessa fall är kalibrering extra viktigt. I verksamheter som hanterar livsmedel och läkemedel finns tydliga regelverk där mätning är ett krav. Inom livsmedelsbranschen måste exempelvis mätningar ske under frysta och kylda livsmedels hela väg fram till butiken eller restaurangen. Här krävs att loggrarna som används har giltiga kalibreringsintyg.