Har du lagstadgade krav på dig att bli mer energieffektiv, eller vill du helt enkelt spara energi ur ekonomisk- eller miljösynpunkt. Oavsett gäller det att ha koll på hur man faktiskt mäter sin energianvändning.
Den totala elförbrukningen kommer visserligen på elleverantörens faktura, men för att göra något åt det kan det vara bra att börja med att ta reda på när användningen sker.
Har din elmätare pulsutgång kan en pulsräknare användas. Finns stöd för modbus är detta ett bra alternativ, annars finns vår Energy Logger. Energy Loggern kan användas för att mäta på olika grupper i elcentralen eller genom att mäta på en specifik maskin. Fördelen med denna logger är att den på egen hand summerar ihop faserna och beräknar effekt och effektfaktor.
När du väl fått koll på när elanvändningen sker, kommer detektivarbetet med att se vilka som är de största eltjuvarna. Du kan hitta dem genom att identifiera förbrukning när ingen aktivitet sker, eller genom att kontrollera vad elen egentligen används till vid förbrukningstopparna.
En stor del av elförbrukningen går till uppvärmning så en tredje väg att gå är att se var energin lämnar verksamheten genom luft, vatten och utstrålning.
Här följer några tips på var det kan vara bra att leta.
Belysning – Lyser det i lokalen när det är obemannat, eller används äldre former av ljuskällor som producerar dyr värme i stället för ljus?
Ventilation – Genom behovsstyrd ventilation finns det mycket att spara jämfört med om den är inställd på värsta tänkbara scenario. Co2 är en bra indikator som går att använda för styrning.
Lokalvärme – En nattsänkning av temperaturen minskar utstrålning av värme och kan förbättra elförbrukningen även i dåligt isolerade byggnader.
Lokalkyla – Behovet kan minskas genom att bland annat minska värmebelastningen från maskiner, solinstrålning och belysning.
Tappvattenvärme – Varje liter ljummet vatten som spolas bort i väntan på varmvatten tar med sig stor mängd energi ut i avloppet. Undvik detta genom att isolera rör, använda energieffektiva tappvattenarmaturer och anpassa rördimension efter behov.
Utrustning på standby – stäng av utrustning efter arbetstid, gärna genom att btyta strömmen i uttagen. Stäng av bildskärmar då de inte används och anpassa kopiatorer och skrivare efter behov. Ju större apparat desto större elanvändning.
Läs mer om mätning av el och energi.
Här hittar du exempel på hur andra användare mäter.
Använd EasyView för att göra djupare analyser av din elanvändning. Programmet kan hämta data direkt från utrustning med stöd för Modbus eller OPC och användas för att visualisera och jämföra data från olika källor.
Behöver du hjälp på vägen är det en bra idé att få en utbildning i programmet.