Fjärrmätning i lägenheter sparar pengar

Sätt upp loggern där du vill mäta. Åk sedan tillbaka till kontoret och läs av mätvärdena via internet. Prubor Förvaltning med dotterbolag har bara använt ComfortLog (produkten har utgått och ersatts av GSM-loggern) i ett par månader - men har redan sparat in kostnaden flera gånger om.

- Den är helt suverän. Priset är acceptabelt och resultatet magnifikt, säger Janne Sandberg om fjärrmätaren.

Hösten och vintern är jobbiga årstider för fastighetsbolagen. Det är då de flesta klagomålen om fel temperaturnivåer kommer in. Att åka ut och mäta temperaturen vid ett tillfälle hjälper sällan.

- Mäter man på morgonen så skulle man ha mätt kvällen innan, för då var det kallare. Mäter man på kvällen skulle man ha mätt  tidigare på dagen, berättar Janne.

Lätt att använda

Med ComfortLog får han tydliga bevis på hur temperaturnivån verkligen ser ut. Dessutom är den smidig och kräver inga större insatser av användaren. Loggern är utrustad med ett simkort och skickar själv mätvärden till en internetserver för avläsning via dator eller smartphone.

- Nu har jag någonting att visa upp för hyresgästerna i vår dialog. Detta är ett pedagogiskt sätt att få upp en kurva att visa upp. Det är även bra att visa vid en eventuell dialog med hyresgästföreningen, säger Sandberg - som redan har rekommenderat produkten till andra fastighetsbolag.

- Detta är ett bra underlag för att förklara värme. Nu kan jag visa att jag håller en jämn temperaturnivå.

Följer online

Prubor Förvaltning följer sina loggrar - som placerats 20 centimeter från golvet och en meter från balkongdörren i lägenheterna - via internet varje dag. Samtidigt kommer rapporter till mailen där dygnets resultat redovisas.

- Det är väldigt smidigt, tycker Janne Sandberg - som dessutom upptäckt ett fel i sina fastigheter.

En ojämn temperaturnivå visade sig bero på en trasig styrbox. Med den lagad kunde energikostnaderna sänkas ytterligare.

Rådgivningssida Inomhusklimat Produkter för mätning av temperatur

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Fler referenser inom Inomhusklimat