Det finns många varianter av temperaturgivare, med olika egenskaper. Några vanliga givarna hos oss är termoelement, PT100/PT1000 och termistor.
Vilken givare man ska välja beror på vad det är man ska mäta.
Den absolut vanligaste givaren är termoelement. Det är en relativt billig givare som har stort arbetsområde men inte alltid så hög noggrannhet.
PT100/PT1000 och termistorer ger en förändring i motståndet relaterat till temperaturen och erbjuder en högre noggrannhet. Samtidigt har de ett mer begränsat arbetsområdet.
Se vårt utbud av externa givare.
Termoelement
Den stora fördelen med termoelement är priset. Att de går att göra små gör också att det är snabba. Givarna består av två sammansmälta metalltrådar och noggrannheten beror på vilken typ av trådar detta är (mellan +/-1-2°C). De finns i flera varianter med olika mätområden, men samtliga har ett stort mätområde. Denna typ av givare är vanlig i bland annat tillverkningsindustrin, men även i andra applikationer där temperaturerna är mycket höga.
PT100/PT1000
Fördelen med RTD-sensorer, som de kallas, är att de i regel är betydligt mer stabila och exakta jämfört med termoelement. De är robusta och mindre känsliga för förändringar och åldrande än termoelement. Däremot är mätområdet mindre.
RTD-givares resistans ökar i stort sett linjärt med temperaturen. För att mäta temperaturen skickar dataloggern en känd ström genom givaren, mäter spänningen och kan på så sätt mäta resistansen. Med hjälp av det räknar loggern sedan ut temperaturen. PT100 är bra för mätningar inom bland annat industri. Vanligast är för mätningar upp till 200°C men det finns givare för upp till 600°C.
PT1000-givare motsvarar PT100 men har tio gånger större resistans. PT1000 är vanligt inom VVS och klimatstyrning. Fördelen är att kabelresistansens inverkan minskas till en tiondel jämfört med PT100.
Termistor/NTC
Termistorer liknar RTD-givare men deras motståndsändring är i hög grad icke-linjär. På grund av detta är termistorer mycket exakta och kan ha en noggrannhet på +/-0,02°C. Dock bara över ett visst intervall (vanligen -40°C till +125°C). Tinytag använder sig av termistorgivare, vilket gör att det är en vanlig givare hos oss.
Val av givare
Vilken temperaturgivare ska man då välja? Det beror helt på mätapplikation, krav och önskemål.
På Intab är vi vana att hjälpa till med den här typen av frågor. Kontakta oss så hjälper vi dig vidare.