Tänk att tanka av loggern och upptäcka att mätningen inte går att använda. Genom att förbereda dig rätt och undvika enkla misstag sparar du både tid och pengar.
Vad ska du tänka på för att lyckas med din mätning? Magnus reder ut några saker.
Du väljer rätt logger
Att välja rätt logger är viktigt. Det kan exempelvis handla om kapsling, responstid eller hur loggern läses av. Ska du mäta i ett fuktigt utrymme behöver loggern ha en hög IP-klass. Vill du se snabba temperaturvariationer är en extern givare ett smart val och vill du se mätningen online behöver du en fjärrmätande logger.
Du byter batteri regelbundet
Hur lång batteritiden för din logger är beror dels på vilken modell du har, men även på hur och var du mäter. Mäter du med ett tätt samplingsintervall behöver du byta oftare än om du mäter långsammare. En logger som vistas i en kall miljö behöver också tätare batteribyten. Att byta batteri är en enkel sak, men det är också lätt att glömma. Skapa gärna en rutin för batteribyten så att det inte glöms bort. Vi rekommenderar att du byter batteri en gång per år. Här hittar du batterier och servicekit till våra loggers.
Du kalibrerar din logger
Genom att kalibrera din logger får du både bevis på att mätningarna du gjort och de kommande mätningarna är riktiga. Det är inte roligt att upptäcka i efterhand att mätningen är felaktiga. En kalibrering är också ett bevis för kunden att dina loggers är tillförlitliga.
Här kan du läsa mer om varför du bör kalibrera dina loggers.
Du tänker på alla inställningar
Innan du mäter programmeras loggern i mjukvaran EasyView. Har du en fjärrövervakande logger görs inställningarna i vår molntjänst, men det brukar vara gjort när du får ditt system eller din logger.
Ett vanligt misstag är att du väljer att sampla för fort. Vissa gånger kan en snabb sampling vara lämpligt, men oftast innebär det bara en onödigt stor datamängd. De är viktigt att ta med loggerns tidskonstant i beräkningen. Med tidskonstant menas den tid det tar för loggern att nå 90 procent av förändringen. En Tinytag Plus för intern temperatur har en tidskonstant på 25 minuter. Det innebär att det inte är någon idé att sampla fort med den sådan logger. Är du ute efter snabba temperaturförändringar ska du i stället välja en modell med extern temperaturgivare.
I EasyView kan du välja att starta loggern vid en angiven tid. Tänk då på att sätta en tid så långt fram att du hinner koppla ifrån logger från datorn. Annars finns risk att loggern inte startar förrän ett dygn senare. Vi brukar rekommendera att starta loggern direkt för att undvika misstag. Den delen av mätningen du inte är intresserad av kan du enkelt klippa bort i efterhand.
Här kan du lära dig hur du zoomar i EasyView.
Du placerar loggern rätt
Placeringen av loggern är viktigt för mätningen ska bli rätt. De omgivande faktorerna spelar stor roll för resultatet. Är en temperaturlogger placerad vid ett fönster kan det påverka resultatet, både med tanke på drag och solinstrålning. CO2-logger ska placeras i vistelsezonen i andningshöjd, men inte för nära människorna. Läs på innan hur just du ska mäta för att undvika felaktigheter.
På våra rådgivningssidor hittar du mer om hur du kan mäta rätt i din bransch.